neděle 8. listopadu 2015

Carrot cake


Mrkvový dort podle mě patří k podzimu stejně, jako třeba dýňová polévka. Letos poprvé jsem jej zkusila doma upéct. A výsledek chutná tak dobře, že právě recept bude prvním (a snad ne zase na dlouhou dobu posledním) článkem po téměř šesti měsíční pauze. 
Upéct jej nebylo vůbec složité a i s chlazením, přípravou krému a namazáním mi to trvalo snad dvě hodiny. Takže pokud na dnešní zbytek odpoledne už nemáte žádné plány, doporučuju zkusit udělat! :-)) 

Na těsto budete potřebovat:

- 4 vejce
- 2 hrnky třtinového cukru
- 2 lžičky javorového sirupu (můžete nahradit vanilkovým extraktem)
- 1 hrnek oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 3 lžičky skořice
- mrkve (cca 8-10ks)
- 1 hrnek vlašských ořechů

Na krém budete potřebovat:

- 500g mazacího sýru (já použila Lučinu)
- 2 hrnky cukru moučka
- 1 lžička javorového sirupu (vanil. extraktu)
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce másla 


Postup: 

Troubu si předehřejte na 175 °C. V míse vyšlehejte vejce, cukr a javorový sirup. V druhé míse smíchejte všechny suché přísady a poté jej přidejte k vejcím. Vlašské ořechy rozdrťte a hoďte je spolu s mrkví do těsta. Teď už jen vymažte formu máslem, vysypte ji hrubou moukou a nalijte do ni těsto. Nakonec formu dejte do trouby na 1 hodinu. Po upečení dejte korpus vychladnout.

Mezitím si můžete připravit krém. Ten je ještě jednodušší než příprava těsta. Prostě do mísy dejte všechny přísady a rozmíchejte je do hladkého krému. 

Teď už jen korpus podélně rozpulte, natřete zhruba 1/3 krému a zase přiklopte. Zbytkem krému natřete celý dort a voilà, mrkvový dort máte hotovej! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat